The Klarstein maischkessel (I bought the 30l) is a step up from using a stove and cooking pot. You can make 25 litre batches easily and the settings are simple. Just a few buttons and switches and you are away. The draw to this particular model is that it comes with a cooling coil unlike most other kettles on the market in the same price range. You can potentially buy a pump to circulate the beer by yourself and have a good set. Pros: Chilling coil. Simple. Cheap (for beginners). Stainless steel construction. Cons: The cooling coil doesn't come with pipes or any instructions about diameter so i had to take a trip to the hardware store and buy what i needed (i was lucky they fit). This model has a tendency to overheat. The temperature sensor in the bottom either isn't very accurate, it's in a bad position, or the software allows too much leeway on the temperature. Do not leave the lid on and set to 100 degrees at 3000W or you can expect either a burnt bottom plate or wort to spray your ceiling (not joking). The boil is too violent. Now i set mine at 1500W and set the temperature at 98 knowing it will overshoot. The other issue is the mash bucket that you can place on top for sparging. It is poorly constructed. The legs welded to the bottom are just twists of metal that feel ready to break off or buckle under the weight. The handle to lift the bucket out of the kettle has protruding ends that will tear any brew in a bag you use (I bought the Klarstein one that only later 2 uses). Finally, it is impossible to lift and place on the supplied lid without help when there's hot wort dropping out of it. Don't even think about doing it alone! However, all in all the kettle seems to work ok. Even in the lower power setting, you can expect to clean wort stuck to it, which is a pain. Although, it shouldn't be burnt on. However some internet forums showcase people less fortunate than me with this model. I have yet to take the beer that was brewed in this kettle but I'm looking forward to it. Hopefully, I won't need to upgrade too soon, but there are some quirks I would like to overcome.
Klarstein maischkessel (купих 30l) е стъпка напред от използването на печка и тенджера. Можете лесно да правите партиди от 25 литра и настройките са лесни. Само няколко бутона и превключватели и сте далеч. Привличането на този конкретен модел е, че той идва с охлаждаща намотка, за разлика от повечето други чайници на пазара в същия ценови диапазон. Потенциално можете да си купите помпа, за да циркулирате бирата сами и да имате добър комплект. Плюсове: охлаждаща намотка. просто. Евтини (за начинаещи). Конструкция от неръждаема стомана. Недостатъци: Охлаждащата серпентина не се доставя с тръби или каквито и да е инструкции за диаметъра, така че трябваше да отида до магазина за хардуер и да купя това, което ми трябва (имах късмет, че пасват). Този модел има склонност към прегряване. Сензорът за температура в долната част или не е много точен, или е в лоша позиция, или софтуерът позволява твърде голяма свобода на действие на температурата. Не оставяйте капака включен и настройте на 100 градуса при 3000 W или можете да очаквате или изгоряла долна плоча, или мъст да напръска тавана ви (не се шегувам). Циреят е твърде силен. Сега зададох моята на 1500 W и зададох температурата на 98, знаейки, че ще превиши. Другият проблем е кофата за каша, която можете да поставите отгоре за пръскане. Лошо е изграден. Краката, заварени към дъното, са просто извивки от метал, които се чувстват готови да се счупят или да се огънат под тежестта. Дръжката за повдигане на кофата от чайника има стърчащи краища, които ще разкъсат всяка напитка в торба, която използвате (купих тази на Klarstein, която използва само по-късно). И накрая, невъзможно е да се повдигне и постави върху предоставения капак без помощ, когато от него изтича гореща пивна мъст. Не си и помисляйте да го правите сами! Обаче като цяло чайникът изглежда работи добре. Дори при настройка на по-ниска мощност можете да очаквате чиста мъст да полепне по него, което е болка. Въпреки че не трябва да се изгаря. Някои интернет форуми обаче представят хора, които имат по-малко късмет от мен с този модел. Все още не съм взел бирата, която беше сварена в този чайник, но я чакам с нетърпение. Надяваме се, че няма да се наложи да надграждам твърде скоро, но има някои странности, които бих искал да преодолея.