3 години гаранция 14 дни за връщане на продукта

КЛИМАТИЦИ SMART КЛИМАТИЦИ SMART КЛИМАТИЦИ SMART КЛИМАТИЦИ SMART КЛИМАТИЦИ SMART КЛИМАТИЦИ SMART КЛИМАТИЦИ

Ръководство за климатици: Тестове и сравнения

Климатиците се предлагат в различни размери и дизайни. Кое оборудване е най-доброто за вашия дом зависи от различни фактори. Ще ви покажем на какво трябва да обърнете внимание при избора, как да изберете правилния размер и какви детайли играят важна роля в сравнението.

Кой уред ще разхлади вашия дом?

Калкулаторът ще ви помогне да изберете и ще ви предложи най-подгодящи продукти.

Отиди към калкукатор

Характеристики и разлики на различните климатици

Ако прекарването на време в собствения ви апартамент стане огромно бреме през горещите летни месеци, много хора ще започнат да мислят за закупуване на климатик. Изборът на климатици е голям и варира от мобилни компактни климатици през въздушни охладители и прости вентилатори до фиксирани климатици за апартамент или къща. Съответно, може да се окаже предизвикателство да изберете конкретен модел. На първия ред са важни вашите индивидуални изисквания. В зависимост от типа уред са включени много допълнителни функции, като почистване, овлажняване или отопление през зимните месеци.


В зависимост от вида на устройството те се различават и по начина на работа, така че е трудно да се отговори на въпроса кой модел е най-добрият. Някои фактори винаги са решаващи, като вашите индивидуални нужди и наличен бюджет. За да улесним вашето решение, ние ви предлагаме следния изчерпателен поглед върху предимствата и недостатъците на различните климатици и в същото време ще обясним техните функции.

Вентилатори

Какъв приятен ветрец бихме си подарили в някои топли дни? Ако установите, че въздухът в офиса или у дома просто стои неподвижно, вентилаторите могат да бъдат полезни. С помощта на роторни остриета те създават приятен въздушен поток и ако ги поставите пред прозорец, те могат да помогнат за обмен на въздух в помещения, където е задушно. За разлика от мобилните климатици или хладилници, те нямат вграден охлаждащ механизъм като резервоар за вода или охлаждащи акумулатори. Охлаждането се извършва само чрез въздушен поток.

  Предимства

 • малки изисквания за пространство
 • проста работа
 • по-евтин, отколкото за фиксирани устройства
 • мобилен

  Недостатъци

 • ограничен обхват
 • няма намаляване на температурата на въздуха

Подов вентилатор

Silent Storm

  Запознайте се

  Silent Storm осигурява освежаващ бриз с ниски нива на шум с 5 режима на вентилация и 10 интензитета на вятъра.

  Повече

  ТОП характеристики

 • Изключително тих: при 32 dB е толкова тихо, колкото е и шепота
 • Флексибилен: регулируема височина и наклон на ротора с превключващо се колебание

Въздушен охладител

Skyscraper Ice 4-в-1

  Запознайте се

  Skyscraper е наистина универсален: той действа като вентилатор, докато охлажда, овлажнява и йонизира въздуха.

  Повече

  ТОП характеристики

 • охлаждане благодарение на 6 литров резервоар за вода
 • йонизация на въздуха за премахване на миризми и микроби

Въздушни охладители

Температурата се повишава и искате да се охладите? Намаляването на температурата на въздуха в помещението се извършва на физическия принцип на студеното изпаряване. Охладителят е изграден на принципа на вентилатор: охлаждането на въздушния поток става на естествения принцип на изпаряване на водата: охладителят 3 в 1 засмуква топъл въздух отзад и го повежда през изпарителя. Водата отнема топлина от нея и потокът на изходящия въздух е по-хладен. Това носи освежаване на тялото по време на всяка дейност. В същото време въздухът е обогатен с приятна влажност, която осигурява облекчение през горещите дни или през зимата с отоплителния въздух. Трябва редовно да пълните резервоара за вода. Освен това могат да се използват охлаждащи батерии или кубчета лед. Специално за страдащите от алергия, охладителите са много практични, ако имат вградени въздушни филтри.

  Предимства

 • малки изисквания за пространство
 • проста работа
 • по-евтини, отколкото фиксирани устройства
 • мобилен

  Недостатъци

 • няма намаляване на температурата на въздуха
 • не е подходящ за региони с висока влажност
 • ограничен обхват

Мобилни климатици

За този вариант е избрано и името Monoblock. Климатът привлича топъл въздух, задвижва вградена охлаждаща верига с компресор и разпределя охладения въздух в помещението. Отработеният топъл въздух се отвежда към екстериора от маркуч. Можете лесно да извадите маркуча през полуотворен прозорец. Необходимият монтажен материал обикновено е включен в доставката и не се изискват обширни строителни работи. Това, че можете лесно да преместите преносимия климатик и да го поставите в друга стая, е решаващо предимство. Контролът се улеснява от приложението Klarstein, с което можете да зададете климата от всяко място.

  Предимства

 • Не заема много място
 • Лесен монтаж на врата или прозорец
 • По-евтини от фиксирани монтирани устройства
 • Контрол с Klarstein

  Недостатъци

 • необходимо разположение близо до прозорец или врата
 • по-голямо потребление на електроенергия при дългосрочна работа
 • не е подходящ за региони с ниска влажност

Kraftwerk Smart

10K климатик

  Запознайте се

  Климатикът Kraftwerk Smart 10K ще ви осигури приятен престой в офиса или хола дори през най-горещите летни дни. Познатата комбинация от климатик, вентилатор и овлажнител вече допълва SMART функциите.

  Повече

  ТОП характеристики

 • Мобилно устройство 3 в 1 със силно охлаждане за средни помещения.
 • Лесна работа от всяко място благодарение на приложението Klarstein

Сплит-климатик

Windwaker Eco

  Запознайте се

  Идеални климатични условия във вашия собствен апартамент: сплит климатик Windwaker Eco с клас на енергийна ефективност A ++ / A +, въздушен поток от 610 м³ / ч и пет различни режима на работа, ще осъществи всичко.

  Повече

  ТОП характеристики

 • настройка на температурата между 16 и 30 ° C
 • клас на енергийна ефективност в режим на охлаждане: A ++ / режим на отопление: A+

Сплит-климатик

Този вариант се състои от две устройства, вътрешни и външни. Вътрешното тяло извлича въздух от стаята, след което го филтрира и охлажда. Второто устройство е разположено отвън и съдържа хладилен компресор. И двете устройства са монтирани здраво и са свързани с тръба за маркуч. Основното предимство на този вариант е тиха работа, тъй като шумният компресор е разположен отвън. При много климатици със сплит климатик е възможна обратна функция, която позволява използването през зимата като отопление. Трябва да оставите самия монтаж на опитен професионалист.

  Предимства

 • принцип на работа от две части = увеличен капацитет на охлаждане
 • ниско ниво на шум в стаите
 • температурата в помещението може да се поддържа постоянна
 • те често са оборудвани с обратна функция = използват се и за отопление

  Недостатъци

 • изисква се професионална инсталация
 • по-високи разходи за придобиване от много мобилни климатици
 • по-високи разходи за енергия при използване на функцията за отопление

Изчисляване на охлаждащия капацитет на (мобилни) климатици

Когато внимателно избираме климатик, трябва да следим неговите характеристики, експлоатационни разходи и да знаем колко голяма стая искаме да охлаждаме. Мощността се дава в BTU или ватове, винаги се посочва в инструкциите за експлоатация или на типовата табелка на продукта, като цената се влияе от количеството топлинна енергия, която устройството разсейва за единица време.


Необходимата мощност на климатика за конкретна стая можем да изчислим по следващия начин:


Площ на помещението в m2 X 60 W (с добра изолация и слаба слънчева светлина) или площ на помещението в m2 X 100 W (с лоша изолация и силна слънчева светлина)


Ако имаме стая с площ от 20 м2, която е слабо изолирана и е разположена на южната фасада на сградата, върху която слънцето грее интензивно по време на дъното, изчислението ще бъде следното:


20 m² x 100 W = 2000 W


Можете да конвертирате ватове в BTU много лесно, тъй като 1 kW = 3412,14 BTU, в нашия пример:


2000 W = 2 kW = 6 824,28,14 BTU


Резултатът може да бъде закръглен до 6800 BTU. За да получим най-точната мощност, необходима на климатика, все още трябва да добавим 250 W към всеки човек и техническо оборудване в стаята. Ако нашата стая е офис за 1 човек, който използва лаптоп за работа, ние ще добавим 500 W, респ. приблизително 1700 BTU.


Затова се нуждаем от климатик с повече мощност в по-големи помещения, а мобилният климатик е достатъчно спорадичен за помещението, което използваме.


Вентилатори Охладител Мобилни климатици Сплит климатици
Начин на охлаждане Благодарение на въздушния си поток, вентилаторът предлага приятно освежаване през горещите летни дни. Той помага да се регулира температурата на собственото тяло и по този начин създава охлаждащ ефект, въпреки че температурата в помещението не се понижава. Въздушният охладител извлича топъл въздух, изпарява водата и по този начин охлажда въздуха, излизащ от уреда. Това гарантира директно и приятно охлаждане на тялото ни, въпреки че температурата на въздуха в помещението не е намаляла значително. Мобилният климатик осигурява приятно охлаждане на помещението. Топлият летен въздух се всмуква и охлажда от компресор, подобен на хладилник. Полученият топъл въздух се извежда с маркуч за отпадъци. Сплит-климатик използва хладилен агент за намаляване на стайната температура. Вътрешният климатик с разделен климат извлича топъл въздух от стаята, което води до изпаряване на хладилния агент. След това се изхвърля допълнително към външно устройство, където се освобождава в атмосферния въздух. Прехвърляйки топъл въздух, хладилният агент се втечнява отново и се връща обратно към вътрешното тяло. Този цикъл се повтаря, докато се достигне желаната температура на въздуха в помещението.
Тегло Теглото на вентилаторите е (в зависимост от модела) в диапазона от 1-8 кг. Теглото на въздушните охладители е в диапазона от 6-10 кг. Теглото на моноблоците е в диапазона от 10-30 кг. Теглото на външното и вътрешното устройство заедно е около 50 кг, докато теглото на външното устройство е около 40 кг, а на вътрешното - около 10 кг.
Охлаждаща мощност и големина на помещението Без директно намаляване на стайната температура Без директно намаляване на стайната температура Капацитетът на охлаждане на мобилните климатици обикновено е между 2-3 kW. По този начин можете да охладите обема на помещение от 80-120 м³. Следователно мобилният климатик е по-подходящ за по-малки помещения и повече за периодична употреба. Сплит-климатиците обикновено имат по-голям капацитет за охлаждане от мобилните климатици или въздушните охладители. Те са особено подходящи за по-големи помещения. Диапазонът на мощност започва от 2,5 kW и може да стигне до устройства с мощност 12 kW.
Енергийна консумация и енергийна ефективност От всички изброени тук устройства, вентилаторът има най-ниската консумация на енергия.
В сравнение с мобилни климатици и със сплит климатик, въздушният охладител употребява най-малко от разходите за енергия. Консумацията на енергия може да бъде доста по-висока, отколкото при модерна климатизация със сплит климатик. Затова моноблочните устройства са идеални за случайна употреба. Добрите климатици с разделен климат имат по-ниска консумация на електроенергия в сравнение с мобилните. Зависи от класа на енергийна ефективност. Препоръчват се класове от A до A +++.
Генериране на шум Средно по-тихо от другите климатици. Тъй като въздушните охладители работят без компресор, те охлаждат въздуха в помещението много по-тихо в сравнение с другите климатици. Мобилните устройства постигат ниво на шум между 60-65 dB и са най-шумните в сравнение с други климатици. Сплит климатиците обикновено са по-тихи от, например, мобилните климатици. Вътрешното устройство постига ниво на шум до 50 dB. За разлика от това, нивото на шума на външно устройство може да достигне до 60 dB.

Често задавани въпроси

Правилното поставяне ще има значително влияние върху производителността и разходите за охлаждане. Не трябва да поставяте мобилни устройства в близост до стени, нито наблизо да има източници на топлина, като например лампи. Независимо от избрания вариант, електрическият контакт по принцип трябва да бъде близо до мястото на климатика. Ако искате да инсталирате сплит климатик, определено трябва да обмислите тази точка. В противен случай може да се наложи електротехникът да трябва да инсталира нов кабел за допълнителния контакт.

С този вариант можете да свържете няколко вътрешни устройства към външното устройство. В зависимост от версията, можете да свържете до 5 вътрешни устройства, като с този вариант можете да климатизирате няколко стаи или цели етажи.

По-скоро бихме ви обезкуражили да го правите, трябва да оставите тази задача на опитен професионалист. Когато планирате и инсталирате тези сложни устройства, професионалното know-how е от съществено значение, в допълнение, нито една специализирана компания не носи отговорност за грешки и повреди по време на реалния монтаж. Ако по време на неправилна инсталация изтича охлаждащата течност, това може да има сериозни последици за здравето и околната среда.

Да. От 2015 г. е в сила нов регламент с разширени изисквания. Законодателите от 2017 г. нататък продължават да задължават операторите на климатични инсталации да налагат R 410A, че трябва да се извърши тест за теч на всички системи с капацитет на охлаждащата течност от най-малко 2,4 кг. Ако количеството на хладилния агент е над пределните стойности, се прилагат допълнителни задължения за запис и съхранение.

За устройства с капацитет на хладилен агент от около 2,5 до 3 кг се препоръчва обслужване веднъж годишно, а за по-малки устройства често е достатъчен интервал на обслужване от 2 до 3 години. Филтърът се проверява и, ако е необходимо, се подменя. Тези сервизни проверки най-често се извършват от експерти по климатизация, отопление и санитарно оборудване, в сложно оборудване хладилната технология може да бъде проверена и от електротехник.

Възможно е да има различни причини за намаляване на охлаждащата способност. Например ниско ниво на охлаждащата течност или повреден, респ. мръсен филтър.В случай на съмнение трябва да се свържете с професионална компания.

По принцип трябва да обърнете внимание на връзката между околната среда и относителната влажност и температура. Препоръчва се помещението да се охлажда с не повече от 6 градуса в сравнение с външната температура. По-специално има смисъл да се предотвратят настинки и проблеми с кръвообращението, ако има голяма температурна разлика. Ниската влажност изсушава лигавиците, което може да раздразни дихателните пътища. И обратното, ако е твърде висока, има отрицателен ефект върху терморегулацията на хората в стаята. Идеалната влажност е около 50 до 60 процента.

Тестът за климатизация на Stiftung Warentest подчерта, че въздействието върху околната среда зависи от избора на подходящия хладилен агент. Сега законодателите гарантират, че съвременните системи за одобрение отговарят на високите изисквания.

Да. Много компании предлагат специални дезинфекционни спрейове, с които можете да дезинфекцирате оборудването си и така да предотвратите образуването на мухъл и микроби.

Горе