3 години гаранция 14 дни за връщане на продукта

Мобилни климатици


Закупуване на климатик за дома: приятни температури в разгара на лятотоЗакупуване на мобилен климатик за приятни

 лятотоМобилни климатици за приятни температури

в разгара на лятото">

Въпреки че лятото е красиво, когато дните са изключително горещи, а през нощта може да се очаква малко охлаждане, климатикът осигурява бърза и ефективна помощ. Това ще намали температурата във всекидневните и спалните. Опцията за закупуване на климатик е идеална и за офиса. В онлайн магазина на Klarstein можете да избирате от различни модели - от ефективен климатик за дома до мобилен климатик, който е идеален за използване в каравани, ваканционни къщи или вили за уикенда. Всеки, който иска да охлади и изсуши помещение, обръща внимание на технологичните фактори, начина на работа и консумацията на енергия. Представяне на различни системи за въздушно охлаждане за различни области на приложение!

Мобилни климатици: най-добрите климатици за дома и апартаментаКІагѕтеіпNew

Breeze 7 Mobile Air Conditioner black

Системите за охлаждане на въздуха могат да бъдат монтирани за постоянно, какъвто е случаят със сплит климатиците. Моноблоковете са алтернатива. Това са устройства, които се състоят само от една част. Те често се наричат мини климатици или мобилни климатици. Те могат лесно да се монтират у дома или в офиса точно в помещенията, където са необходими, без да се налага да се извършват големи монтажни дейности. Те засмукват топлия въздух и го пренасят през интегрирана охладителна система с помощта на компресор. След това охладеният въздух се изпуска обратно в помещението. Топлият отработен въздух може лесно да бъде изведен навън чрез вентилационен маркуч през леко отворен прозорец.

Освен това има климатици, които не само охлаждат, но и отопляват помещението. Допълнителни разлики могат да се открият в производителността и цената. Производителността винаги трябва да зависи от размера на помещението. В нашето ръководство за климатизация обясняваме как точно се изчислява капацитетът на охлаждане. Това е най-добрият начин за съчетаване на охлаждащия ефект и потреблението на енергия: ако мощността е твърде ниска, климатик за wohnung няма да има очаквания ефект.

Сплит климатик: как работи, монтаж, предимства и недостатъциKlarsteinWindwalker

Smart Сплит климатик

Сплит климатичната инсталация се състои от две устройства. Vnútorná jednotka nasáva, filtruje a ochladzuje vzduch v miestnosti. Вторият модул съдържа хладилен компресор и е разположен на открито. Двете устройства се свързват с маркуч. Компонентите са твърдо монтирани, а сглобяването трябва да се извърши от специализирана фирма. Предимството на сплит климатиците е много доброто охлаждане и ниското ниво на шум. По този начин температурата в помещението може да се поддържа много добре на постоянно ниво. Сплит климатиците са по-малко подходящи за отопление, тъй като в този случай консумацията на енергия е сравнително висока. Климатиците се предлагат и в мобилна версия, но тази форма е доста рядка.

В случай на моноагрегат охлаждащият компресор е разположен в агрегата. Този тип уред е оборудван с маркуч, който се извежда навън през прозорец на панти и отвежда топлия въздух от помещението. Маркучът може да се прокара и през отвор в стената, ако тази възможност е налична на място. Част от въздуха се охлажда в устройството и се връща в помещението. Специалните хладилни агенти осигуряват по-хладен въздух в помещението. Климатикът без маркуч е охладител на въздух, при който топлият въздух не се изхвърля навън чрез изпускателен маркуч.

Ако климатикът е мобилен, това означава, че можете лесно да го поставите навсякъде. Големите устройства са мобилни, а по-малките са лесно преносими. Затова малките климатици могат да се използват на всяко място. Това е особено удобно, ако не искате да инсталирате никакви модули за постоянно. В апартамент под наем монтажът невинаги е разрешен, а ако е разрешен, се налагат по-високи разходи.

Сравнение на мобилен и сплит климатик

Мобилен климатик Сплит климатик
Typ chladenia Топлият летен въздух се засмуква и охлажда от компресор. Топлият въздух, генериран при този процес, се изхвърля през изпускателния маркуч. Сплит климатикът охлажда температурата в помещението с помощта на хладилен агент. Сплит системата се състои от вътрешно и външно тяло. Вътрешното тяло засмуква топъл въздух. Това води до изпаряване на охлаждащата течност. След това топлият въздух се отвежда по въздуховодите към външното тяло. Там топлината се предава на външния въздух, при което хладилният агент отново се втечнява и се връща във вътрешното тяло чрез втора тръба.
Gewicht Теглото на мобилните климатици варира от 10 до 30 кг. Външният и вътрешният модул заедно обикновено тежат около 50 kg, като теглото на външния модул е около 40 kg, а теглото на вътрешния модул е около 10 kg.
Kühlleistung Охлаждащата мощност на мобилните климатици обикновено е между 2 и 3 kW. Това дава възможност за охлаждане на помещение с обем 80-120 m³. Затова мобилният климатик е по-подходящ за малки помещения и за случайна употреба. Сплит климатиците обикновено имат по-голям капацитет на охлаждане от мобилните климатици и затова са особено подходящи за по-големи помещения. Диапазонът на мощността започва от 2,5 kW и стига до агрегати с мощност 12 kW.
Spotreba energie Консумацията на енергия тук е по-висока, отколкото при съвременните сплит климатици, така че мобилните климатици са особено подходящи за периодична употреба. Сплит климатиците обикновено имат по-ниска консумация на енергия в сравнение с мобилните климатици. Това обаче зависи и от класа на енергийна ефективност, като особено препоръчителни са класовете от А до А+++.
Lautstärke Мобилните климатици достигат сила на звука 60-65 dB, което е доста висока стойност в сравнение с другите климатици. Като цяло сплит климатиците са по-тихи от напр. mobilné klimatizácie. Вътрешното тяло достига сила на звука до 50 dB, а външното тяло - до 60 dB.

Кои са най-добрите климатици? Трудно е да се даде общ отговор на този въпрос, тъй като всеки купувач има различни изисквания по отношение на размера, оборудването, покупната цена и обхвата на функциите. Ето защо при покупка винаги трябва да имате предвид определени критерии, които ще улеснят оценката и сравнението на различните вентилационни системи. По-специално, следните фактори играят решаваща роля в процеса на подбор:

1 Как работи

Можете да избирате между мобилни и трайно инсталирани устройства. И при двата варианта се използва охлаждаща течност. Освен цената, това решение се определя и от други компоненти, като консумация на енергия, капацитет на охлаждане и сложност на монтажа. Моноблоковите устройства могат да се използват като мобилни устройства, но обикновено трябва да се осигури достъп до маркуч за отвеждане на въздуха отвън.

Като алтернатива можете да изберете мобилен климатик без изпускателен маркуч. За разлика от сплит климатиците, всички компоненти са разположени в един корпус. В зависимост от дизайна този вариант на модела може да бъде вграден в стената, но има и мобилни екземпляри, които могат да бъдат свободно стоящи в помещението. Обикновено те предлагат добри характеристики на охлаждане, но от друга страна, трябва да се вземат предвид по-високите нива на шум.

2. Размер и тегло

Ако искате да си купите нов климатик, трябва да обърнете внимание и на размера и теглото, особено за мобилното оборудване. Когато избирате система за постоянно инсталиране, трябва предварително да изясните дали има достатъчно място за инсталиране. В зависимост от конструкцията моноблоковите системи могат да тежат приблизително от 10 до 30 kg, а разделените системи - до 50 kg.

Ниското тегло и компактните размери са важни за мобилността. Ако устройството трябва да бъде поставяно многократно в различни помещения, това може да бъде доста трудоемко при тежко устройство. Затова трябва да прецените колко често искате да сменяте избраната система.

3. Капацитет на охлаждане

Капацитетът на охлаждане е важен фактор при покупката на нов климатик. Сравнението на различни модели показва, че ефективността може да варира тук. Количеството топлинна енергия, което агрегатът отстранява за единица време, влияе върху експлоатационните разходи. Освен това този момент е решаващ за това дали избраното устройство е оптимално за съответния размер на помещението. Недостатъчно оразмерената система няма да осигури достатъчно охлаждане на помещението, но не се препоръчва и преоразмеряване.

За да определите необходимата охладителна мощност, първо трябва да определите обема на помещението в кубични метри (m³). Тази стойност се получава, като се умножат височината, дълбочината и ширината на помещението.

Пример: 2,5 м x 6 м x 5 м = 75 м³

Трябва да изчислите капацитет на охлаждане от 30 до 40 W на кубичен метър от обема на помещението.

Пример: 75 m³ x 30 = 2 250 вата до 75 m³ x 40 = 3 000 вата

От това следва, че за по-големи помещения са необходими пропорционално по-мощни климатици, за да се постигне ефективно охлаждане. В по-малки помещения, които използвате само от време на време, можете да използвате мобилен климатик без маркуч или с изпускателен маркуч. За спалнята е идеален постоянно монтиран уред, но тук разходите обикновено са малко по-високи.

4 Сравняване на цените

Вентилатор или климатик - това е решението, пред което се изправят много потребители, когато търсят охлаждане през горещите летни месеци. Разходите за закупуване обикновено играят немалка роля в този въпрос. Например вентилаторът не осигурява истинско охлаждане, тъй като само циркулира топъл въздух. Компактните въздушни охладители предлагат по-добри характеристики на охлаждане, следвани от мобилните устройства. Компактен климатик се предлага за около 270 евро. Постоянно инсталираните устройства осигуряват най-надеждното охлаждане, но обикновено се предлагат на по-висока покупна цена. Една добра сплит система може да струва около 1 000 евро или повече.

5. Консумация на енергия на моделите

Разходите за енергия на един климатик зависят основно от характеристиките на модела. Като правило се твърди, че климатиците имат относително висока консумация на енергия, така че при сравнения винаги си струва да се погледне посоченият клас на енергийна ефективност. Препоръчват се класове от А до А+++, тъй като тези уреди имат сравнително ниски разходи за електроенергия.

Работата на устройствата с добра енергийна ефективност обикновено струва около 25-30 цента на час. При много мобилни устройства потреблението на енергия може да бъде по-високо, отколкото при модерните сплит климатици, които са монтирани за постоянно. По-ниското потребление на енергия е по-полезно за вашия портфейл, а в дългосрочен план - и за околната среда. Ако редовно сравнявате условията на настоящия си доставчик на електроенергия с други оферти и редовно преминавате към по-евтина тарифа, можете да спестите пари в дългосрочен план.

6. Обем

Създаването на шум е важен фактор при вземането на решение за покупка. Много климатици могат да бъдат доста шумни по време на работа, като достигат нива до 65 децибела. Компресорът и вентилаторът са основните причинители на шума, а качеството и изработката на продукта също са от решаващо значение. В сравнение с моноблоковите агрегати, сплит агрегатите обикновено са много по-тихи, тъй като компресорът е разположен на открито и по този начин нивото на шума в помещението се поддържа в комфортни граници.

7. Допълнителни функции

Когато купувате нова вентилационна система, функционалността и функциите са важни критерии за избор. В допълнение към класическата функция за охлаждане някои модели имат и допълнителни функции. Те включват например овлажняване и изсушаване за по-добър климат в помещенията и функция за отопление. По принцип начинът на работа тук е просто обърнат. Предимството е, че можете да използвате климатика дори през зимните месеци, а помещението се затопля по-бързо в сравнение с обикновените радиатори. Въпреки това трябва да се вземат предвид и по-високите разходи за електроенергия, тъй като колкото по-голяма е отоплителната мощност, толкова по-висока е консумацията на електроенергия.

Много климатици имат удобен вграден таймер, който играе важна роля за определяне на времето за охлаждане. Ако климатикът е поставен в спалнята например, можете да използвате таймер, за да зададете точно кога климатикът да се изключи или да премине на по-ниско ниво. Често в комплекта е включено и дистанционно управление. Управлението чрез приложението е особено удобно, но не е възможно на всички устройства. Тук можете да управлявате системата от мобилното си устройство и да я включите на път за вкъщи след работен ден.

8. Климатик, тестван от Stiftung Warentest

Когато търсят нов продукт, много потребители се ръководят от резултатите от тестовете на реномирани институти и търговски списания. По-специално, тестовете, проведени от експертите на Stiftung Warentest, са от голяма полза за много потенциални купувачи при вземането на решение за покупка. През 2018 г. реномираното списание за последен път тества широка гама климатици. В този тест на климатици, проведен от Stiftung Warentest, се разглежда основно дали моноблоковите или сплит устройства охлаждат по-добре.

Големите разлики между двата варианта се проявиха още през първите десет минути на теста. На тестваните сплит устройства бяха необходими само около 10 минути, за да понижат стайната температура с около 10 градуса по Целзий. В случая с моноблоковите образци това охлаждане от 10 градуса по Целзий може да бъде постигнато едва след около 45 до 106 минути. Ако системата ще се купува за спалнята, тестващите не препоръчват да се купува моноблок модел поради високото ниво на шум.

Бяха тествани общо 10 климатика, от които 5 от всеки вариант бяха поставени под микроскопа. При избора експертите по изпитванията се увериха, че доколкото е възможно, са закупени устройства с еднаква мощност. Всички сплит единици могат да се управляват чрез приложението. Тестът се фокусира предимно върху ефективността на охлаждане, на която се пада най-големият дял от оценката (30%). Лабораториите за изпитване определиха капацитета на охлаждане въз основа на спецификациите в DIN EN 14511 и DIN EN 14825. Комфортът на охлаждане представлява 20 % от оценката. Оценяват се времето за охлаждане, възприеманият въздушен поток и разпределението на температурата в помещението. Другите фактори на теста включваха свойствата на околната среда, поведението при нагряване, обработката и безопасността.

В заключение тестващите стигнаха до заключението, че трайно монтираните устройства охлаждат значително по-бързо и по-ефективно в сравнение с мобилните устройства. Според Stiftung Warentest този положителен аспект е помрачен единствено от значително по-високата покупна цена. Освен това списанието изрично предупреждава, че тези модели трябва да се монтират само от опитни монтажници. Тестващите оцениха положително неусложнената употреба на мобилните устройства.

Интелигентна климатизация от Klarstein

Klarstein предлага и климатици за вашия интелигентен дом. Това означава, че освен чрез сензорния панел или дистанционното управление, приложението може да се управлява и отвсякъде чрез WiFi връзка с помощта на приложението Klarstein. Ще разпознаете нашите климатици, управлявани с приложения, по името им, тъй като в наименованието на продукта има думата "Smart". След това можете да използвате приложението, за да управлявате удобно всички функции, като детски режим (намалено ниво на шума), режим на сушене, програмируем таймер и др., от своя смартфон. За повече информация относно отделните функции и опции за настройка посетете съответната страница на продукта, а за повече информация относно нашето приложение посетете на тази страница!

Често задавани въпроси за климатиците

Кой е най-добрият климатик за моята къща?

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при избора на най-добрия климатик за вашия дом. Важни фактори са размерът на къщата и броят на помещенията, които искате да охлаждате. Централният климатик може да е най-добрият избор за по-големи жилища, тъй като може да охлажда няколко стаи, но използва много енергия. За по-малки жилища или за охлаждане на отделни стаи добър избор може да бъде мобилен климатик за прозорци или преносим климатик. При избора на климатик трябва да се вземат предвид и други фактори, като например консумацията на енергия, изискванията за пространство, поддръжката и капацитета на охлаждане. Размерът и производителността на климатика, енергийната ефективност, специалните характеристики, монтажът и цената също са аспекти, които играят роля.

Какви са алтернативите на централната климатизация?

Ако не искате да използвате централен климатик, има няколко други възможности. Най-често използваните алтернативи включват преносими климатици, мобилни прозоречни климатици и чилъри. Преносимите климатици са енергийно ефективни, лесни за адаптиране и лесен за инсталиране. Мобилните прозоречни климатици също са енергийно ефективни, но имат някои ограничения по отношение на размера и вентилацията. Хладилните агрегати са по-евтини, но не са толкова ефективни в райони с висока влажност. Преди да изберете алтернатива на централния климатик, е важно да вземете предвид специфичните изисквания и условия на живот.

Как мога да намаля разходите си за охлаждане?

Разходите за охлаждане могат да бъдат намалени с няколко прости мерки, като например регулиране на температурата, използване на вентилатори на тавана, затваряне на завеси или щори и уплътняване на местата с течове. Можете също така да преминете към по-енергийно ефективен климатик.

Кога трябва да помисля за подмяна на климатика си?

Ако забележите, че сметките ви за електроенергия са по-високи, забележите непознати миризми или температурни колебания, това може да са признаци, че климатикът ви трябва да бъде сменен. Ако замените модел на повече от 10 години с по-нов, можете да намалите месечните си разходи за охлаждане с 20-40%. Освен това новите климатици предлагат технологии за интелигентен дом, които позволяват високо ниво на контрол и управление, което също трябва да се вземе под внимание.

Колко често трябва да сменям въздушния филтър?

Стандартната препоръка за смяна на въздушния филтър е на всеки три месеца. Но дори и в този случай, преди да се реши да се замени старият филтър, трябва да се вземат предвид няколко фактора. Те включват вида на филтъра, размера на къщата и качеството на въздуха. Ако имате домашни любимци, малки деца или алергии, може да се наложи да сменяте филтъра по-често. Замърсените и запушени въздушни филтри трябва да се сменят, тъй като могат да причинят повреда на системата, повреда на устройството и по-висока консумация на енергия и сметки.
Горе