3 години гаранция 14 дни за връщане на продукта

Охлаждане

272 Продукт(и)

Хладина в интериора - ръководство за избора на подходящо охлаждане за апартамент или къща

Въпреки че домът е за мнозина най-красивото място, където винаги обичаме да се връщаме (например, след цял ден на работа), през лятото идването у дома може да не е приятно. Вълната от топлина, която се е натрупала на закрито през слънчевия ден, превръща хола в гореща пустиня, която - ако е топло навън - не се променя от отворени прозорци и врати.

Има няколко начина да превърнете горещия интериор в студен оазис. Разликите между охладителите, вентилаторите и климатиците обаче не винаги могат да бъдат напълно ясни, както и правилното им използване. Искате ли да улесните избора и решението? Ние сме подготвили това лесно ръководство за вас.

Охлаждане и климатизация - не е същото

В борбата с топлината се използват 2 основни метода - охлаждане и климатизация. Въпреки че двете думи обикновено са объркани, всяка от тях означава нещо различно.

Охлаждането е постепенното охлаждане на въздуха в помещение или намаляване на сензорната температура. Въздушните охладители използват вода или лед, за да охладят преминаващия през тях въздух. Вентилаторите от своя страна преместват застоялия въздух в стаята, благодарение на който усещаме студ, дори ако температурата не се промени.

Климатизацията е създаването на хладен въздух, който се смесва с горещия въздух на помещението. Климатиците използват система от компресори и хладилни агенти за това, благодарение на което те "извличат топлина" от въздуха и го освобождават обратно навън.

Охлаждането е по-естествено, така че като цяло го понасяме по-добре. Не е нужно да се тревожите твърде много от настинки или главоболие. Но ако искате да достигнете приятни 18 ° C в летните горещини, ще ви трябва правилното функциониране на климатика.

Искам да се охладя - какъв е изборът?

Ако сте избрали охлаждане, имате избор между вентилатори и въздушни охладители. Нека разгледаме по-подробно и двата варианта.

Вентилатори

Когато казваме „вентилатор“, всеки от нас си представя голямо витло в капак, който се върти от една страна на друга. Този доказан тип от години се нарича свободно стоящ вентилатор и все още е много популярен. Най-голямото му предимство е лесната посока на въздушния поток и директният ефект - ще започнете да усещате охлаждането наистина мигновено. За по-големи помещения или ако искате да спестите ценно пространство, можете да помислите и за таванен вентилатор. Благодарение на размерите и местоположението си, той раздвижва въздуха дори в големи помещения.

В допълнение към тях обаче вече има центробежни и колонови вентилатори (наричани още кула). Центробежните вентилатори са като обикновените плоски вентилатори, но имат едно голямо предимство - не издухват въздух направо, а под ъгъл 90 °, благодарение на което не създават силна тяга и охлаждат помещението по-равномерно.

Ако обаче търсите нещо в по-малък апартамент или не искате голям вентилатор да заеме вашето място, можете да потърсите колонен вентилатор. Този тип вентилатор има витло, скрито във висок цилиндър, така че можете да го поставите почти навсякъде. В същото време той е по-тих и предлага същото охлаждане и производителност като конвенционалния подов вентилатор. Освен това, благодарение на модерния си дизайн, той е подходящ и за отворен, чист интериор.

Въздушни охладители

За разлика от вентилаторите, преносимите въздушни охладители всъщност охлаждат въздуха в стаята. Те работят на прост принцип. Напълнете ги с вода или още по-добре - лед, а малките витла издухват горещ въздух през студената вода. В същото време се овлажнява и охлажда, което може да намали температурата в помещението с няколко градуса. В сравнение с климатиците, въздушните охладители са по-екологични и енергийно ефективни, но изискват редовно допълване на вода. Също така не е нужно да се занимавате с отстраняването на топъл въздух през маркуч. Просто го поставете в стаята, напълнете го и го включете.

В електронния магазин Klarstein.bg ще намерите отделни охладители за въздух, както и комбинирани модели, които могат да функционират като изпарителен охладител, но при високи температури включват вградения климатичен блок и увеличават капацитета за охлаждане.

Много въздушни охладители от Klarstein са оборудвани с LED дисплей, дистанционно управление или таймер. За да направят използването им в апартамента или офиса възможно най-удобно, много охладители имат регулируем режим на заспиване с особено тиха работа. Някои модели имат и вграден филтър, който почиства въздуха в помещението от прах, мръсотия и неприятни миризми.

Горе