Сушенето на плодовете

Сушенето на плодовете

Сушенето на плодовете е здравословен и сигурен метод за консервиране. С мощните дехидратори за плодове от Klarstein обработката на храните е наистина лесна. Освен това, благодарение на практичните сушилни, можете да улесните и традиционното сушене на гъбите.

Какво може да се суши?

Най-често дехидраторите се използват за сушене на плодове, които са в изобилие през летния сезон. Здравословните сушени ябълки, круши и ананаси са витаминна бомба за студените зимни месеци. Въпреки това можем да сушим зеленчуци, гъби и билки. Не толкова известно, но се радва на все по-голяма популярност е сушеното месо.

Билките и гъбите в идеалния случай се сушат при 35-40 °C, плодовете и зеленчуците могат да се сушат заедно, в идеалния случай при 50-55 °C. Деликатесът под формата на сушено месо изисква температура до около 70 °C.

Какво може да се суши?

Защо да изсушавате?

Сушенето е един от най-старите методи за съхранение на хранителни продукти. Това е естествена форма на консервиране. Той запазва в пълното си присъствие витамини, фибри и други ценни хранителни вещества. От изсушената храна се изпарява вода, но хранителните стойности остават. В допълнение, вкусът се засилва чрез намаляване на обема. Следователно плодовете често са по-сладки и например по-вкусни за децата. Яденето на сушени храни е част от здравословния начин на живот и ви позволява да консумирате вкусни сезонни храни дори през зимните месеци. Дехидраторите за храна се дехидратират по-бързо и по-ефективно. Така че не е нужно да имате суха храна върху радиатори в продължение на дни. Тези кухненски помощници ще ви спестят време и пространство.

Защо да изсушавате?
Хранителни
продукти
Температура
на изсушаване
Период
на изсушаване
(в часове)
Начин
на изсушаване
Ябълка 50 °C 5-8 0,5 cm дебелина
на парчетата
Ананас 50 °C 9-12 1 cm дебелина
на парчетата
Банан 70 °C 6 0,5 cm дебелина
на парчетата
Босилек 30-50 °C 6-8 цели листа
Сушено говеждо 40-50 °C 6-8 най-добре тънки
парчета без мазнини
Ягода 40-50 °C 7-10 0,5 cm дебелина
на парчетата
Череша 50 °C 20 обезкостени и разделени на половинки
Градински чай 35-40 °C 6-8 цели листа
Сладък картоф 65 °C 12 2-3 mm дебелина
на парчетата, парчета
Грозде (без семена) 30-50 °C 12 цели плодове
Домати 60-70 °C 7-10 0,5 cm дебелина
на парчетата
Горе