Как да изберете дехидратор?

Как да изберете дехидратор?

01. Каква храна и колко искате да изсушите?

Помислете колко и какво смятате да изсушите. Независимо дали сте страстен гъбар, билкар или производител, помислете за обема на сушените храни. Това ще ви помогне да прецените необходимия размер на капацитета на сушилнята.

02. Големина на уреда

Дехидратори се предлагат в различни размери. От гледна точка на самото изсушаване са определящи два фактора:
• Брой на рафтовете • Обща площ за сушене

От практическа гледна точка обаче размерът на самият дехидратор също може да бъде решаващ. По-големите заемат повече място в кухнята или друга стая. Някои биха били по-удобни във вила, докато у дома в по-малка площ и с по-малка честота на сушене е достатъчен дори по-малък дехидратор. За търговски цели предлагаме професионален дехидратор с капацитет до 85 килограма плодове.

Продукт Брой редове Площ на сушене Тегло Размер (Ш x В x Д)
Master Jerky 32 32 48 672 см2 60 kg 42 x 146 x 60 см
Fruit Jerky Pro 10 10 14 400 см2 14,1 kg 43,5 x 40,5 x 51,5 см
Fruitcube 10 9 250 см2 4,2 kg 26 x 40 x 38 см
Bananarama 6 7 482 см2 3,4 kg 29,5 x 29 x 43,5 см
Fruitower D 5 3 530 см2 2,8 kg 30 x 30 см (ØxV)

03. Регулиране на температурата

Различните храни изискват различни температури за идеалния процес на сушене. Билки и гъби се сушат при най-ниски температури, плодове и зеленчуци се сушат при по-високи температури, а месото и рибата се сушат при най-високи температури. Дори най-евтините дехидратори имат възможност за регулиране на температурата.

Продукт Температура
Билки и гъби 35-40 °C
Подправки 40-45 °C
Плодове и зеленчуци 50-55 °C
Месо и риби 70 °C

04. Форма на дехидратор

Дехидраторите се произвеждат в две форми: кръгли и квадратни. За кръгли сушилни, обикновено, за да премахнете долната плоча, трябва да повдигнете всички плочи над нея. Когато сушите няколко различни храни с различно време на сушене едновременно, това може да бъде ненужно трудоемко. Дехидраторите с квадратна форма имат плъзгащи се плочи, които действат като чекмеджета. Това улеснява обработката на отделните листове по време на процеса на сушене. Дори на някои квадратни сушилни платовете са подредени като в кръг.

05. Мощност

За уредите ефективността е ключов фактор. Това не е така при дехидраторите, въпреки че може да не е най-важният фактор при избора им при сезонна употреба. Дехидраторите на Klarstein варират с мощност от 250 W до 1000 W. За сушене на билки достатъчно удобна мощност 250 W и мощност 500 W вече достатъчна за почти всички останали храни.

Не е нужно да се притеснявате от високата консумация на електроенергия по време на сушене. Стандартната консумация на дехидратор е около 0,1 до 0,5 kWh за сушене на една партида храна.

Продукт Идеална мощност
Билки, подправки 250 W
Плодове, зеленчуци и гъби 500 W
Месо и риба 650 W и още

06. Дехидраторни плочи

Ако планирате да сушите различни видове храна с различни размери наведнъж, със сигурност ще се възползвате от плочи с различна плътност на мрежата. Някои сушилни за храна нямат еднакви плочи. Например, професионалният Fruit Jerky Pro 10 предлага пет тънко сплетени мрежи (с отвори 2.2 х 2.2 см за големи парчета храна), а останалите пет имат по-малки отвори (0.7 х 0.7 см за фини и малки плодове или гъби). Бонусът е възможността за закупуване на заместваща плоча, ако оригиналът е бил повреден.

07. Материал на плочите

Плочите за сушене са изработени от пластмаса или неръждаема стомана. Пластмасовите листове са по-леки, но все още има клиенти, които се страхуват от пластмасов материал в комбинация с термична обработка. Пластмасите в сушилните обаче са направени от безобидна пластмаса без BPA. Освен това изсушаването на храната не води до опасно високи температури. Плочите от неръждаема стомана са изработени от безобиден и идеален кухненски материал. Те са лесни за работа, но предимно сушилните с тези плочи са по-скъпи.

08. Дехидратори с таймер

Таймерът е чудесен помощник за дехидратори на храна. Дава ви възможност да зададете времеви лимит, след което уредът просто да се изключи. Това позволява храната да изсъхне за една нощ. Това е голямо предимство за някои храни, тъй като сушенето отнема много време. Например, за изсушаване на месо са необходими повече от 10 часа. Дехидраторите Klarstein имат тази практична функция дори в по-ниския ценови диапазон, който можете да закупите до 79,00 BGN.

09. Генериране на шум

Дехидраторите не допринасят за увеличаване на шума в дома. Това обаче са уреди, които работят няколко часа и често благодарение на функцията на таймер през нощта. И това определено е времето, когато искате да имате спокойствие у дома. Средно, обаче, сушилните не постигат ниво на шум над 20 dB, което е еквивалентно на шума на вятъра в природата.

10. Цена

Не винаги е вярно, че всичко по-скъпо става автоматично и по-добро. Помислете колко често искате да сушите плодове, зеленчуци или гъби. Когато става дума за случайни поводи и в по-малка степен, няма смисъл да инвестирате в голям и скъп продукт. Ако сте гъбар, земеделски производител или водите здравословен начин на живот и често сушите храна, инвестирането в качествена машина е правилният избор.

Горе