Elettrodomestico molto ben congegnato: compatto, silenzioso, esteticamente gradevole, semplicissimo da usare (nonostante il solito manuale esclusivamente in tedesco ed inglese), pratico da svuotare.
Come si usa? Si mette l'acqua (tiene più di due litri), si accende, e dopo una ventina di minuti escono i primi 9 'cubetti'. A mano a mano che il processo continua, il tempo di produzione si riduce, fino a 6/7 minuti e i cubetti sono sempre più ben formati.
In un'ora la dose di ghiaccio prodotta è già di una 50ina di cubetti, praticamente un decimetro cubo abbondante.
Il processo di formazione dei cubetti è affascinante (beh! almeno per me...): una pompa riempie una vaschetta posta sotto nove dita metalliche refrigerate. A contatto col metallo freddo, l'acqua si congela e solidifica intorno alle colonnine. Quando la macchina decide che c'è ghiaccio a sufficienza, la vaschetta si svuota mettendosi da parte ed i ghiaccioli formatisi, non più sorretti dall'acqua, cadono per gravità. Una paletta li spinge nel cestello raccoglighiaccio ed il rocesso riprende da capo.
Dall'oblò trasparente si può seguire tutto il processo e verificare ad occhio i livelli, ma la macchina si può tranquillamente svuotare del ghiaccio o rabboccare di acqua a funzionamento in corso.
In ogni caso due spie con relativo segnalatore acustico avvisano del cestello del ghiaccio pieno o serbatoio acqua vuoto.
Nelle istruzioni viene suggerito di non girare sottosopra la macchina per evitare di compromettere il compressore. Molto pratico, quindi, risulta essere il foro posto sul fondo della vasca dell'acqua, tappato con un gommino in silicone di cui viene fornito anche un ricambio, che consente un agevole svuotamento al temine delle operazioni siberiane. Ovviamente si suggerisce di farlo con la macchina posta sopra uno scarico, tipo il lavello della cucina!
Много добре обмислен уред: компактен, безшумен, естетичен, много лесен за използване (въпреки обичайното ръководство изключително на немски и английски), практичен за изпразване. Как да използвам? Доливаш вода (побира над два литра), включва се и след около двайсетина минути излизат първите 9 "кубчета". Докато процесът продължава, времето за производство намалява до 6/7 минути и кубчетата се оформят все по-добре. За един час произведената доза лед вече е около 50 кубчета, практически щедър кубичен дециметър. Процесът на оформяне на кубчетата е очарователен (е! поне за мен...): помпа пълни тиган, поставен под девет охладени метални пръста. При контакт със студения метал водата замръзва и се втвърдява около колоните. Когато машината прецени, че има достатъчно лед, тавата се изпразва, като се постави настрана и образуваните ледени висулки, които вече не се поддържат от водата, падат от гравитацията. Една лъжичка ги избутва в кофата за лед и процесът започва отначало. От прозрачния илюминатор можете да следите целия процес и да проверявате нивата на око, но машината може лесно да се изпразни от лед или да се допълни с вода, докато работи. Във всеки случай две светлини със съответен зумер предупреждават за пълна кошница за лед или празен резервоар за вода. Инструкциите препоръчват да не обръщате машината с главата надолу, за да избегнете компрометиране на компресора. Затова много практичен е отворът, разположен на дъното на резервоара за вода, запушен със силиконова гума, от която се доставя и резервна, което позволява лесно изпразване в края на сибирските операции. Очевидно е препоръчително да направите това с машината, поставена над дренаж, като кухненска мивка!