Тест за пречиствател на въздуха и овлажнител: ръководство за добър вътрешен климат

Неприятните миризми, домашният прах и прекалено сухият въздух могат да бъдат неприятни, а в най-лошия случай да доведат до здравословни проблеми. Точно затова Klarstein предлага голям избор от различни пречистватели на въздух и овлажнители, за да се чувствате напълно комфортно у дома. В това ръководство ще обясним как работят тези устройства, какви са техните предимства и недостатъци и как да изберете подходящото за вас.

Пречиствател за въздух: с филтър и йонизатор за най-чист въздух

Пречиствателите за въздух Klarstein работят с филтри с активен въглен и йонизатори, наред с други неща. Въглеродният филтър надеждно филтрира въздуха и осигурява премахването на неприятните миризми. Йонизаторът зарежда въздуха с отрицателни йони, които привличат частиците прах и миризми и им позволяват да потънат на земята. Пречиствателят за въздух осигурява значително подобряване на качеството на въздуха  , което, наред с други неща, може да повлияе на способността ви за концентрация.

Овлажнител срещу сух въздух

Овлажнителите за въздух могат да променят ситуацията. Независимо дали през лятото заради климатика, или през зимата заради студения въздух, има помещения с твърде ниска влажност. В идеалния случай тя трябва да е 40-60%. По-ниската влажност на въздуха ви изсушава твърде много, което може да доведе до сълзене на очите, суха кожа и болки в гърлото. От друга страна, овлажнителите осигуряват приятен климат в помещението, като замъгляват, изсушават или изпаряват вода.

Пречиствател за въздух Tramontana 6в1

Tramontana 6-in-1 Luftfilter

Преглед на продукта

Tramontana 6 в1, въздушен филтър

Стилен външен вид и 6 функции: този малък пречиствател за въздух изпълнява всички желания.

 • 6 в 1: пречиствател за въздух, йонизатор за освежаване на въздуха, HEPA филтър, филтър с активен въглен и UV стерилизация.
 • Компактен дизайн: малък размер, заоблен дизайн и лесно управление
За продукта

Tramontana ще се погрижи за най-приятния климат в стаята в дома ви с различни функции: освен филтрите с активен въглен и HEPA, за чистия и приятен въздух ще се погрижат аромадифузерът, както и функцията за UV стерилизация и озон. Дифузерът може да се напълни с етерични масла, за да разпръсне приятен аромат. Вредните газове и вируси се улавят от филтри и вграден фотокатализатор, а неприятните миризми се неутрализират.

  Предимства: ​

 • Много функции в едно устройство
 • Компактен и съвременен дизайн
 • Интуитивна работа благодарение на LED дисплея

  Недостатъци:​

 • Подходящ само за малки помещения с площ до 25 квадратни метра

Пречиствател на въздуха, Vita Pure

Vita Pure Luftreiniger

Преглед на продукта

Пречиствател на въздуха, Vita Pure

Пречиствателят за въздух Vita Pure не дава никакъв шанс на миризмите. Опростен дизайн и ефективно пречистване на въздуха в едно.

 • Ефективно пречистване на въздуха: с ултравиолетови лампи, HEPA и филтри с активен въглен
 • Тиха работа: Тиха работа, която не пречи
За продукта

Лесна работа, лесно сменяем филтър и елегантен дизайн: това е характерно за въздухопречиствателя Vita Pure. Пречиствателят за въздух работи със система за филтриране 3 в 1 за чист въздух в помещението: филтърът с активен въглен свързва частиците с мирис, HEPA филтърът отстранява до 99,97 % от всички фини частици от въздуха, а UV лампите ефективно унищожават бактериите и други биологични микроби.

  Предимства: ​

 • просто, лесно разбираемо управление
 • Лесно се почиства
 • С вграден таймер

  Недостатъци:​

 • Без вграден дифузор

Skyscrape Horizon, охладител и овлажнител

Skyscraper Horizon

Преглед на продукта

Skyscraper Horizon

Овлажнител, вентилатор и охладител на въздуха в едно. Перфектното устройство за сух въздух в горещите дни.

 • Елегантен дизайн: вписва се лесно в стаята
 • Мултифункционален: Осигурява охлаждащ ефект в горещите дни
За продукта

Skyscraper Horizon е истински мултиталант. В качеството си на овлажнител, вентилатор и охладител за въздух той осигурява оптимален климат в помещенията през горещите дни. Благодарение на 3,5-литровите резервоари въздухът може да се овлажнява и охлажда едновременно. Устройството може лесно да се управлява с  дистанционното управление и сензорния контролен панел и ще отговори на всички желания.

  Предимства: ​

 • Охладител и овлажнител в едно
 • Вентилатор с 45°
 • Лесно използване

  Недостатъци:​

 • По-подходящ за лятото
 • Без пречистване на въздуха

VapoAir Opal, интелигентен овлажнител

VapoAir Opal Smart

Преглед на продукта

VapoAir Opal Smart 

Многофункционален овлажнител с дифузер, както и с функция за охлаждане и отопление.

 • Интелигентно: Управлява се чрез приложение
 • Елегантен дизайн: футуристичен и компактен
За продукта

VapoAir Opal Smart е вероятно най-интелигентният овлажнител за стая. Той работи с висококачествен керамичен филтър и йонизатор за професионално овлажняване на въздуха и осигуряване на идеален климат в помещението през цялата година. Можете да изберете дали водната мъгла да бъде студена или топла. Освен това с вградения дифузер във въздуха може да се разнесе приятен аромат по ваш избор. Дали, кога и колко дълго трябва да работи VapoAir може лесно да се определи чрез приложението.

  Предимства: ​

 • Интелигентно управление чрез приложение и на устройството
 • Висококачествен керамичен филтър
 • Включва дифузер за приятен аромат

Сравняване на въздухопречистватели и овлажнители

Пречиствател за въздух Tramontana 6в1 Пречиствател на въздуха, Vita Pure Skyscrape Horizon, охладител и овлажнител VapoAir Opal, интелигентен овлажнител
тип устройство пречиствател на въздух пречиствател на въздух охладител за въздух / овлажнител овлажнител
филтър Система за многократно филтриране: HEPA филтър + филтър с активен въглен + Фотокатализатор + йонизатор + UV стерилизация + озон Подвижен филтърен капак с активен въглен + превключваем йонизатор - -
резервоар за вода - - 3,5 литра 5 литра
тегло 4 кг 2,9 кг 7 кг 2,5 кг
производителност 36 вата 35 вата 60 вата 110 вата
специални характеристики - 3 регулируеми нива на вентилация: ниска - средна - висока
- 3 регулируеми режима на работа: анион - озон - анион + озон - UV
- функция таймер
- регулируема интензивност на почистване на въздуха (ниска, средна, висока)
- 2 вградени UV лампи
- функция таймер
- Вентилатор, охладител за въздух, овлажнител и нощен режим в едно
- 3 режима на работа Нормален, Природа и Сън
- Дистанционно управление: обхват приблизително 6 м
- Управлява се чрез приложението Klarstein за Android или iOS
- Функция за отопление с топла мъгла
- Плазмена функция: йонизатор за свързване на миризми и фини частици

Тест на пречиствателя на въздуха: какво трябва да взема предвид при покупка?

Пречиствателят на въздуха е устройство, което може да допринесе за доброто състояние на всяко жилищно пространство. Независимо дали става въпрос за неприятни миризми, например след пушене, миризми на храна и други подобни, те бързо се освежават. В същото време  пречистването на въздуха предлага още повече п олзи: добрият климат в стаята осигурява по-добра концентрация, по-бодрост и е просто приятен. Стайните пречиствателя за въздух са много полезни и за страдащите от алергии,  тъй като филтрират полени, прах и други частици от въздуха. При избора, наред с други неща, е важна функционалността: работи ли устройството с HEPA филтър и/или филтър с активен въглен? Има ли йонизатор и UV лампа? Важно ли е да можете да включите дифузера си, за да разпръснете аромата на етеричните масла? Друг фактор е лесната употреба и лесната смяна на филтрите. В зависимост от приложението трябва да се вземат предвид и производителността и съответният обем. Наред с други неща, това зависи и от размера на помещението, в което искате да използвате оборудването. Трябва да попитате и за консумацията на енергия.

Тест на овлажнител: какво трябва да взема предвид при покупка?

Първо трябва да проверите дали помещението не е прекалено сухо. Ако влажността е между 40 и 60%, всичко е наред. Ако тя е по-ниска, добра идея е да използвате овлажнител. В спалнята и в други помещения овлажнителите ще се погрижат за комфорта на въздуха. Ако въздухът е твърде сух, той може да раздразни очите, дихателните пътища и кожата. Съществуват различни видове овлажняване на помещението: разпръскване, мъглуване и изпаряване. При избора си трябва да обърнете внимание на желаната функция. Освен това овлажнителят за стая трябва да бъде избран в зависимост от размера на помещението. В голямо помещение твърде малкият резервоар означава, че трябва да се пълни постоянно. Безопасността също е от голямо значение: устройството трябва да има функция за автоматично изключване. Също така: твърде влажният въздух може да бъде вреден. Поради това оборудването трябва да се използва контролирано.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Пречиствателите на въздух ви помагат да създадете приятен вътрешен климат в дома си без неприятни миризми. Пречиствателите на въздуха често се използват в апартаменти с пушачи. Но пречиствателят на въздуха може да помогне и при миризми от домашни любимци, храна или други неприятни миризми. Тъй като пречиствателите на въздуха премахват и праха от въздуха, те са много полезни за страдащите от алергии. Пречиствателят на въздуха също може да ви помогне с плесените. Той премахва спорите на плесените и неприятната миризма, която често ги съпътства.

Купувате овлажнител и не знаете за какво да внимавате? Luftbefeuchter haben in ersten Linie den Vorteil, dass sie - wie der Name schon sagt - die Luft befeuchten. Твърде сухите помещения могат да раздразнят кожата, очите и дихателните пътища. Освен това влажният въздух осигурява по-приятен и по-топъл климат в помещението. Ако имате много растения вкъщи, овлажнителите на въздуха са истинска находка. При идеална влажност растенията растат по-бързо и са по-здрави. Овлажняването на въздуха в помещенията също може да намали концентрацията на вируси в тях.

Пречиствателите за въздух основно засмукват въздуха и използват различни филтри и техники за отстраняване на частици с миризма, спори на плесени, прах и други частици. След това пречистеният въздух се връща в помещението. Има и някои пречистватели за въздух с вграден дифузер за аромати. Той осигурява приятен аромат с етерични масла. Съществуват и пречистватели а въздуха с вода. Те използват течността като естествен филтър.

Овлажнителите за въздух изпускат в помещението изпарена, замъглена или изпарила се вода и по този начин осигуряват повишена влажност в помещението. Това е особено важно, ако влажността в помещението е под 40%. Овлажняването на въздуха в помещението може да осигури по-комфортен и по-топъл климат в помещението.

Това е възможно, само ако не почиствате и поддържате редовно овлажнителя си. Замърсяванията в устройството или в използваната вода могат да бъдат проблемни. Ако обръщате внимание на качеството на питейната вода и редовното почистване, овлажнителите на въздуха не са място за размножаване на гъбични спори и бактерии.

Да. Домакинският пречиствател на въздуха може да помогне не само при алергии към домашен прах, но и при алергии към сенна хрема и полени. Защото полените могат да попаднат в помещенията и да се съберат през вратите и прозорците или върху дрехите. Пречиствателят за въздух осигурява тяхното повторно улавяне или неутрализиране. Трябва да се внимава с фините филтри H13 и H14. Трябва да работите и с HEPA филтър и предварителен филтър.

Не. Ако използвате овлажнител разумно и се грижите правилно за него, той не е вреден. Трябва да внимавате стаята да не се овлажнява прекалено много, тъй като това може да насърчи развитието на плесени и акари. Освен това трябва редовно да почиствате оборудването.

Разбира се, това зависи от вида и продължителността на използване. Повечето устройства консумират от 20 до 40 вата. В зависимост от цената на киловат и използването може да се изчисли потреблението на енергия.

Горе