Моята кошница
Вашата количка е празна. Започнете да пазарувате, за да го напълните с любимите си артикули!
emptycart
3 години гаранция 14 дни за връщане на продукта

Малко наука за виното с Klarstein

Ръководство за света на виното

Червено, бяло вино и розе - тези видове вино могат да се различат от почти всички. Каква е разликата между пенливото и газираното вино и всъщност Просекото пенливо вино ли е? Ще ви обясним!

Бяло вино

За производството на бяло вино се използва само бяло грозде. Бялото вино е едно от най-популярните вина в света и представлява почти половината от цялото производство на вино в световен мащаб. Този вид вино най-често е младо и е известно със своя свеж, плодов вкус с по-висока киселинност. Добре известните сортове лоза са например Ризлинг, Совиньон блан или Вайсбургундер.

Червено вино

За производството на червено вино, както подсказва името и цветът, се използва само червено грозде. Цветът на виното идва от кожата на плодовете, така че той узрява заедно с мъстта. Интензивността на цвета и съдържанието на танин определят времето, през което кожата и мъстта са в контакт. Този период може да бъде от няколко дни (за по-светли червени вина) до две седмици (за по-тежки вина). Вината узряват в дървени бъчви, където развиват балсамови нотки. Известни сортове Merlot, Cabernet sauvignon, Tempranillo, Pinot noir и Sangiovese.

Розе

Въпреки погрешното схващане, че розето се произвежда чрез смесване на червено и бяло грозде, само червено грозде се използва за производството на вино от розе. Бледочервеният цвят се образува, защото кожите се отделят от мъстта много рано, като по този начин се отделя малко червен пигмент. Само розово шампанско се произвежда чрез смесване на бяло и тъмно грозде. Смесването на бяло и червено вино за получаване на розе е забранено в Европейския съюз. Най-често използвани за производството на розе вина са Spätburgunder, Tempranillo и Pinotage, както и Shiraz и Cabernet sauvignon.

Газирано вино

Въглеродният диоксид се добавя по изкуствен начин в газираното или полу-газирано вино. Това често е въглеродният диоксид, който е избягал по време на ферментацията. В Италия тези вина се наричат " frizzante ", във Франция - " perlant ". Пенливите вина са само леко пенливи с налягане от 1 и 2,5 бара, известни представители на този вид вино в Италия са много прости видове Просеко. Съдържанието на алкохол е приблизително 7 процента.

Пенливо вино

Пенливите вина се произвеждат на основата на сухо вино с относително ниско съдържание на алкохол. Тъй като пенливото вино се ферментира в бутилка, то се получава чрез типичен, естествен въглероден диоксид и съдържание на алкохол от най-малко 10 процента. За да издържат на налягането от поне 3 бара, цилиндрите трябва да са особено дебели. Известното пенливо вино, шампанско, може да се произвежда само във френския регион Шампан. Често се сравняват газираните вина и пенливото вино. Въпреки това, за да се направи истинско немско пенливо вино трябва задължително да се използва немско сухо вино, за да бъде маркирано като такова.

Сладко вино

Сладките вина се произвеждат частично или изцяло от грозде, което е заразено с благородна плесен и съдържат по-малко влага. Следователно те отделят по-малко сок от нормалното светло или тъмно грозде. Производството на концентрирани сладки вина изисква много повече грозде, което се отразява в по-високата цена. Най-известните благородни сладки вина са унгарският Trokajer и Château d'Yquem от Франция.

Ликьорено вино

Ако виното съдържа повече от 15% алкохол, правило е да се класифицират като ликьорни вина. Високото съдържание на алкохол се постига или при преработката на презряло грозде, или използваното базово вино е обогатено, тоест смесено с алкохол, като винен алкохол или ракия. Това спира ферментацията и оставя повече захар в гроздето. Особено известни са Banyuls, Marsala, Madeira, Port Wine и Sherry.

Горе