Моята кошница
Вашата количка е празна. Започнете да пазарувате, за да го напълните с любимите си артикули!
emptycart
3 години гаранция 14 дни за връщане на продукта

Съвети за винените любители

Полезни трикове за всяка ситуация

За перфектно удоволствие от виното е необходимо повече от просто правилно съхранение. Вижте нашите най-горещи съвети за любителите на виното, за да намерите най-горещите съвети за избора на подходяща чаша за вино, подходящата температура за пиене и коя чаша подхожда на кое вино.

Tip 1: Червеното вино никога не подхожда в комбинация с риба? Неправилно!

Мнозина се придържат към основното правило, че червеното вино пасва на месо и бяла риба. Когато месото е печено на скара, печено или задушено, получените печени аромати хармонизират особено добре с танините на силните червени вина. Рибите не са толкова подходящи. Но има и изключения: ако рибата е на скара, можете да помислите за червено вино с по-ниско съдържание на танин, т.е. танини. Ако печете риба в сако от бекон, можете да пиете и червено вино, особено в комбинация с печени картофи, леблебия или гъби.

Tip 2: Правилната температура на пиене

Червеното вино е по-подходящо за по-широки чаши с голям отвор. По този начин можете да разклатите виното, за да донесете въздух към него. По този начин, леките, плодови вина като Dornfelder или Chianti могат да се развият добре. Богатите на танини вина като Bordeaux, Barolo, Merlot или Cabernet Sauvignonсе се нуждаят от повече кислород, за да развият пълния си вкус. За тях са подходящи и по-големи, по-стегнати чаши.

Tip 3: Избиране на правилната винена чаша

Червено вино

Червеното вино е по-подходящо за по-широки чаши с голям отвор. По този начин можете да разклатите виното, за да донесете въздух към него. По този начин, леките, плодови вина като Dornfelder или Chianti могат да се развият добре. Богатите на танини вина като Bordeaux, Barolo, Merlot или Cabernet Sauvignonсе се нуждаят от повече кислород, за да развият пълния си вкус. За тях са подходящи и по-големи, по-стегнати чаши.

Розе и бяло вино

За белите или розе вина ви трябват по-тесни и по-малки чаши, отколкото за червените вина. По този начин ароматите се събират и се развиват по-добре в устата и носа. Тези видове вино се нуждаят от по-малко въздух, за да дишат, отколкото червеното вино, така че не се изисква декантиране. Тези чаши са подходящи за вина като Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc или Silvaner.

Газирано вино

Така наречените чаши флейти се препоръчват за пенливи вина. Те са много по-дълги и по-тесни от чашите за червено или бяло вино. Въглеродният диоксид остава запазен за по-дълго време, като по този начин осигурява пенливо удоволствие при пиене. Елегантните чаши за шампанско не се препоръчват, тъй като въглеродният диоксид изтича по-бързо през голям отвор и шампанското изветрява бързо.

Tip 4: Петна от вино

Не е мит, че солта помага при петната от червено вино! Особено върху тъкани, които не могат лесно да се перат, като покритието на дивана, този домашен лек може да помогне. Просто оставете да работи и след това минете с прахосмукачката. След това добавете пяна за бръснене към петната и след няколко часа отстранете с чиста вода.

Горе