Нека бъдем по-отговорни, нека бъдем по-ЕКОЛОГИЧНИ

С помощта на Klarstein можете да защитите околна среда

Климатичната криза, почти неконтролируемото производство на CO2, пластмаси и отпадъци като цяло, прекомерно обезлесяване... Държим се безотговорно към нашата планета и тя започва да ни връща. Например с изменението на климата под формата на екстремни температурни колебания.

Добрата новина е, че дори малки промени на индивидуално ниво могат да променят неблагоприятното развитие. Изненадващо е, че са достатъчни сравнително малки стъпки като повече отговорност при избора на това, което купувате и понякога, поне малко, за да преодолеете комфорта си. Затова нека започнем новата година с повече солидарност към Земята.

Речник на екологично отговорни хора

Ориентацията в отговорен подход към околната среда не е проблем, ако познавате основните понятия. Подготвихме за вас кратък речник, благодарение на който всичко веднага ще бъде по-ясно.

Рециклиране

Повторно използване на използвани предмети и материали.

Справедлива търговия (движение)

Търговия, която купува от производители на справедливи цени, като по този начин подкрепя производителите и допринася за устойчивото развитие.

Ъпсайклинг

Е процес, при който ние превръщаме стари, овехтели материали в нови и някой друг продължава да ги използва.

Компостиране

Компостиране с земни червеи, които могат да усвояват биологичните отпадъци и да отделят богати на хранителни вещества вещества.

Нулеви отпадъци

Философията ни насърчава да сведем до минимум събиране на отпадъци. Внимавайте, целта му не е изобщо да създаваме отпадъци, а съзнателно да се държим така, че да ги произвеждаме до минимум. Например да не купувате плодове и зеленчуци в пластмасови съдове.

Без ГМО

ГМО са генетично модифицирани плодове. Целта на генетичната модификация е да се постигне по-бърз растеж или по-високи добиви. Съществуват мнения, че подобни храни са вредни за здравето и натоварват огромна тежест за планетата.

Бъдете ЕКО и на работа

Ние естествено се държим отговорно към средата, в която прекарваме най-много време. За мнозина това е офис. Ако помислите какво бихте могли да подобрите на работното си място, за да сте по-ЕКО, ще измислите наистина много малки неща.

Какво най-лесно можете да направите, за да стане офиса ви екологичен?

 • Сведете до минимум отпечатването на документи.

  Създаването на електронен архив вече не е проблем и този метод на архивиране ще ви спести много място.

 • Заменете класически бележки с приложение за бележки.

  Освен че сте по-отговорни към околната среда, винаги ще имате своите бележки със себе си, защото приложенията се актуализират автоматично на всички устройства, на които ги инсталирате.

 • Използвайте собствени съдове в кухнята.

  Това спестява голямо количество пластмаса, в която обикновено е опакована храната. Ако нямате собствени съдове, поне честно разделете отпадъците. И остатъците от плодовия бар, много популярна полза за служителите, също се отплащат. Тези отпадъци могат да бъдат оползотворени от вашия колега, вдъхновен градинар.

 • Сменете кафемашината в офиса с класически лост или с мляно кафе.

  Капсулните кафе машини са отговорни за огромно количество напълно ненужни пластмасови отпадъци. Освен това прясно смляното кафе е по-вкусно. Ще бъдете и по-отговорни към околната среда.

Знаете ли какво къде принадлежи?

Не е достатъчно да отделяме боклуци. Важно е да ги разделим правилно. Макар че може да изглежда лесно, тук-там помощта е полезна за всеки един от нас. Имаме малко ръководство за вас към кой боклук принадлежи и кое, напротив, не.

Пластмаса - жълт кош за боклук

бурканчета с кисело мляко

опаковки на козметика, перилни препарати, паста, бобови растения, сладки, сирена,...

полистирол

пластмасови и микротенови торбички

PET бутилки

опаковъчно фолио

прекомерно замърсена опаковка

опаковки на опасни вещества (от моторни масла, бои, лакове, течен картон и др.)

подови настилки

модулни тръби

пластмасови мебели и други едри пластмасови отпадъци се предават в събирателния двор

Стъкло – зелен кош за боклук

бутилки за напитки без резервно копие

стъклени чаши, включително тези от майонеза или горчица

парчета стъкло

листово стъкло от врати и прозорци

керамика

огледала

тел, покрито или позлатено стъкло

автомобилно стъкло

дисплеи

порцелан

Хартия – син кош за боклук

кутии - картон

списания, вестници

хартиени опаковки и торби

мазна, мокра и по друг начин замърсена хартия

офис хартия без метални скоби

хартиени пликове без пластмасово фолио

настъргана хартия

книги с твърди корици

хартиени опаковки за храна

катран или асфалтирана хартия

дамски превръзки

дамски превръзки или пелени

завеса от хирургическа хартия

хартиени кухненски кърпи

целофан

алуминиево фолио

книги с твърди корици

СЪВЕТ: Контейнерите за разделяне на отпадъци могат да имат няколко цвята. Например черен контейнер е предназначен за битови отпадъци, бял е предназначен за прозрачно стъкло, а кафявият е предназначен за биоразградими отпадъци.

Еко лакомства на Klarstein?

Нашите помощници на Klarstein също ще ви помогнат с отговорен подход към околната среда.

Дайте на кутиите нов живот!

Кутиите за подаръци не завършват непременно в кошница, разбира се, на хартия. С малко креативност можете да ги използвате отново. Често ножица, лепило, малко боя или декоративна хартия са достатъчни и изведнъж имате ново у дома:

Спално бельо за вашите домашни любимци

Нови контейнери за сепарирани отпадъци

Органайзер за хартия

Кутия за бижута

Място за съхранение на малки и средни неща

Колкото по-малко пластмаса, толкова по-добре

Всяка година в Европа се произвеждат 58 милиона тона пластмаса. До 40% от това са опаковки. Може би нямаше да е такъв проблем, ако можехме да рециклираме тези пластмаси или да ги изхвърляме по екологичен начин. Обратното е вярно, тъй като тъжно доказателство е найлоновият плик на дъното на Марианския ров.

Ако крайните клиенти спрат да използват пластмаси, тяхното производство в Европа може да спадне с невероятните 40%. ще го направим ли? Хайде! Как да го направим?

 • Да не купуваме плодове, зеленчуци и билки в пластмасови съдове.

 • Да ядем храна вкъщи и носим храна в кутии на работа, която можем да използваме многократно. Еко съдове от бамбук са още по-ефективни.

 • Да спрем да използваме пластмасови сламки, да опитаме метални или стъклени заместители.

 • Ние носим наши собствени платнени чанти или сгъваеми кутии, ако отидем за голяма покупка.

 • Да купуваме напитки в стъклени бутилки, ако не е необходимо да се пие минерална вода, а чешмяна.

 • Да не използваме пластмасови съдове за еднократна употреба на партито.

Децата са бъдещето, научете ги да сортират отпадъците

Това, което научиш в младостта си, ще остане с теб до края на живота ти. Ето защо, ако наистина държите на околната среда и имате деца, научете ги на екологичен начин на живот възможно най-скоро. Можете да започнете с рециклиране например, което също може да бъде обяснено на децата във форма на игра.

Собствени кошчета за сепарирани отпадъци

Ако искате да включите децата в нещо и да ги мотивирате, трябва да ги забавлявате. Създайте свои собствени контейнери за сепариране на отпадъци, например от кутии, в които са опаковани кухненски уреди. Оцветете кутиите с децата, за да могат лесно да запомнят кое къде е мястото.

Говорете за това, което правите

Говоренето с децата за това, което правите и защо го правите, е най-добрият начин да ги научите на нещо. Затова, ако отидете да изхвърлите нещо, направете го с малките си и им кажете за това. Например: Тези ябълкови кори принадлежат към биологични отпадъци. Знаеш ли кой контейнер е? Ще ги изхвърлиш ли?

Образователно онлайн съдържание

За децата днес достъпът до онлайн света е нещо естествено и от родителите зависи да изберат подходящата информация за децата си. Например, рециклиране. В YouTube има много видеа на тази тема, които имат за цел да образоват децата. За да включите активно децата в образованието, потърсете игри, които обучават в рециклирането.

Проверете преди да изхвърлите боклука

Преди да отидете да изхвърлите отпадъците, проверете с децата дали всичко е сортирано правилно. Говорете с децата какво и къде трябва да се изхвърли и обяснете защо. Ако нещо от отпадъците може да се използва повторно, измислете нещо заедно и го направете. Например, дори стари вестници могат да бъдат нарисувани.

Намалете консумацията на енергия до минимум

Приятната топлина през зимата или, обратно, прохладата през летните месеци е истински комфорт. Но в много случаи това е комфорт, за който плащаме висок екологичен данък. Това е и причината днес газовите котли почти не се продават или спират продажба на въглища.

Електрическото отопление изглежда разумно решение. То е достатъчно мощно, не е трудно за инсталиране и можете да го управлявате много лесно. Имате и преносими електрически отоплителни решения, които могат да отопляват цялото помещение. Ще оцените това, например, в семейни къщи, когато трябва да имате приятна атмосфера само в хола, докато в спалнята ще има студ, която мнозина предпочитат за сън.

Ще бъдете още по-екологични за отопление или охлаждане с помощта на интелигентни нагреватели. Можете да ги управлявате с помощта на приложението дистанционно, трябва само да зададете точното време, когато трябва да се включи отоплението, също така можете да го изключите дистанционно, ако не сте го направили при излизане от къщата. Освен това можете да зададете температурата дистанционно, което значително намалява консумацията на енергия.

Горе