Ръководство за климатици:
Тестове и сравнения

Климатиците се предлагат в различни размери и дизайни. Кое оборудване е най-доброто за вашия дом зависи от различни фактори. Ще ви покажем на какво трябва да обърнете внимание при избора, как да изберете правилния размер и какви детайли играят важна роля в сравнението.

Характеристики и разлики на различните климатици

Ако прекарването на време в собствения ви апартамент стане огромно бреме през горещите летни месеци, много хора ще започнат да мислят за закупуване на климатик. Изборът на климатици е голям и варира от мобилни компактни климатици през въздушни охладители и прости вентилатори до фиксирани климатици за апартамент или къща. Съответно, може да се окаже предизвикателство да изберете конкретен модел. На първия ред са важни вашите индивидуални изисквания. В зависимост от типа уред са включени много допълнителни функции, като почистване, овлажняване или отопление през зимните месеци.

В зависимост от вида на устройството те се различават и по начина на работа, така че е трудно да се отговори на въпроса кой модел е най-добрият. Някои фактори винаги са решаващи, като вашите индивидуални нужди и наличен бюджет. За да улесним вашето решение, ние ви предлагаме следния изчерпателен поглед върху предимствата и недостатъците на различните климатици и в същото време ще обясним техните функции.

Вентилатори – прости, но ефективни

Der Erfrischungssturm: Mit dem Klarstein Silent Storm Standventilator ist für das perfekte Raumklima gesorgt!

Съвети за продукт

Подов вентилатор Silent Storm

Silent Storm осигурява освежаващ бриз с ниски нива на шум с 5 режима на вентилация и 10 интензитета на вятъра.

 • Изключително тих: при 32 dB е толкова тихо, колкото е и шепота
 • Флексибилен: регулируема височина и наклон на ротора с превключващо се колебание
Отидете към продукта

Какъв приятен ветрец бихме си подарили в някои топли дни? Ако установите, че въздухът в офиса или у дома просто стои неподвижно, вентилаторите могат да бъдат полезни. С помощта на роторни остриета те създават приятен въздушен поток и ако ги поставите пред прозорец, те могат да помогнат за обмен на въздух в помещения, където е задушно. За разлика от мобилните климатици или хладилници, те нямат вграден охлаждащ механизъм като резервоар за вода или охлаждащи акумулатори. Охлаждането се извършва само чрез въздушен поток.

  Предимства

 • малки изисквания за пространство
 • проста работа
 • по-евтин, отколкото за фиксирани устройства
 • мобилен

  Недостатъци

 • ограничен обхват
 • няма намаляване на температурата на въздуха

Въздушни охладители – компактна климатизация без маркучи

Das 4-in-1 Klimagerät Skyscraper Ice von Klarstein überragt optisch und leistungstechnisch seine Kollegen und bringt frische Luft in deine Räume.

Съвети за продукт

Въздушен охладител Skyscraper Ice 4-в-1

Skyscraper е наистина универсален: той действа като вентилатор, докато охлажда, овлажнява и йонизира въздуха.

 • охлаждане благодарение на 6 литров резервоар за вода
 • йонизация на въздуха за премахване на миризми и микроби
Отидете към продукта

Температурата се повишава и искате да се охладите? Има различни версии на мобилни климатици. Много потребители търсят устройство без маркуч за отпадъчна вода и в същото време не искат да използват никакъв хладилен агент. Компактният въздушен охладител е интересна алтернатива за вентилатори, мини климатици и сплит климатици. Работи напълно без енергоемка хладилна верига с хладилен агент и компресор.

Намаляването на температурата на въздуха в помещението се извършва на физическия принцип на студеното изпаряване. Охладителят е изграден на принципа на вентилатор: охлаждането на въздушния поток става на естествения принцип на изпаряване на водата: охладителят 3 в 1 засмуква топъл въздух отзад и го повежда през изпарителя. Водата отнема топлина от нея и потокът на изходящия въздух е по-хладен. Това носи освежаване на тялото по време на всяка дейност. В същото време въздухът е обогатен с приятна влажност, която осигурява облекчение през горещите дни или през зимата с отоплителния въздух. Трябва редовно да пълните резервоара за вода. Освен това могат да се използват охлаждащи батерии или кубчета лед. Специално за страдащите от алергия, охладителите са много практични, ако имат вградени въздушни филтри.

  Предимства

 • малки изисквания за пространство
 • проста работа
 • по-евтини, отколкото фиксирани устройства
 • мобилен

  Недостатъци

 • няма намаляване на температурата на въздуха
 • не е подходящ за региони с висока влажност
 • ограничен обхват

Мобилни климатици за лесна употреба

Die Klarstein Pure Blizzard 3 2G Klimaanlage sorgt für klare, gekühlte Raumluft an heißen Sommertagen

Съвети за продукт

Pure Blizzard 3 2G 3-в-1 климатик

Pure Blizzard предлага чист и хладен въздух в стаята през горещите летни дни и с помощта на вентилатор и обезвлажнител осигурява приятен климат в стаята.

 • 3 в 1 устройство: климатик, обезвлажнител и вентилатор
 • изпускане на въздух чрез изпускателен маркуч: доставка, включително уплътнения за прозореца
Отидете към продукта

Името Monoblock също беше избрано за този вариант. Топлият въздух се всмуква и преминава през устройството чрез вградена охлаждаща верига с помощта на компресор. Там се охлажда и накрая отново се изхвърля в стаята като хладен въздушен поток. Топлият отработен въздух се извежда през маркуча за изпускане.

Както при въздушния абсорбатор, лесно можете да извадите маркуча през отворен прозорец. Подходящ монтажен материал, с който можете надеждно да позиционирате и уплътните маркуча, обикновено е включен в доставката. Не се изискват големи строителни работи при този тип оборудване. Фактът, че можете лесно да преместите преносимия климатик и да го поставите в друга стая, предлага решаващо предимство.

  Предимства

 • малки изисквания за пространство
 • лесна инсталация на врата или прозорец
 • по-евтини, отколкото фиксирани устройства
 • ефективно намаляване на стайната температура

  Недостатъци

 • необходимо разположение близо до прозорец или врата
 • по-голямо потребление на електроенергия при дългосрочна работа
 • не е подходящ за региони с ниска влажност

Как работят сплит климатиците?

Mit der leistungsstarken und umweltschonenden Klarstein Windwaker Eco Split-Klimaanlage dank vieler Einstellungsmöglichkeiten jederzeit ein perfektes Raumklima

Съвети за продукт

Сплит-климатик Windwaker Eco

Идеални климатични условия във вашия собствен апартамент: сплит климатик Windwaker Eco с клас на енергийна ефективност A ++ / A +, въздушен поток от 610 м³ / ч и пет различни режима на работа, ще осъществи всичко.

 • настройка на температурата между 16 и 30 ° C
 • клас на енергийна ефективност в режим на охлаждане: A ++ / режим на отопление: A+
Отидете към продукт

Този вариант се състои от две устройства, вътрешни и външни. Вътрешното тяло извлича въздух от стаята, след което го филтрира и охлажда. Второто устройство е разположено отвън и съдържа хладилен компресор. И двете устройства са монтирани здраво и са свързани с тръба за маркуч. Основното предимство на този вариант е тиха работа, тъй като шумният компресор е разположен отвън. При много климатици със сплит климатик е възможна обратна функция, която позволява използването през зимата като отопление. Трябва да оставите самия монтаж на опитен професионалист.

  Предимства

 • принцип на работа от две части = увеличен капацитет на охлаждане
 • ниско ниво на шум в стаите
 • температурата в помещението може да се поддържа постоянна
 • те често са оборудвани с обратна функция = използват се и за отопление

  Недостатъци

 • изисква се професионална инсталация
 • по-високи разходи за придобиване от много мобилни климатици
 • по-високи разходи за енергия при използване на функцията за отопление

Изчисляване на охлаждащия капацитет на (мобилните) климатици.

Охлаждащите характеристики са важен фактор при закупуване на нов климатик. Сравнение на различните модели показва, че производителността може да варира доста. Експлоатационните разходи се влияят от това колко топлинна енергия разсейва устройството за единица време. Освен това е важно дали избраното устройство е оптимално за съответния размер на помещението. От една страна, маломерното устройство не може да охлажда достатъчно въздуха в помещението, както от друга страна, не се препоръчва твърде голям вариант. Две мерни единици са важни за капацитета на охлаждане: BTU и (кило) вата.

BTU означава British Thermal Unit (Британска термична единица), а за климатиците се отнася до тяхната мощност (на час). Използвайте това уравнение, за да изчислите правилния капацитет на охлаждане за размера на вашата стая: умножете площта на стаята си в квадратни метра с 60 вата (за добра изолация и слаба слънчева светлина) и 100 вата (за слаба изолация и силна слънчева светлина). пример:

20 m² x 100 W = 2000 W

(1000 W = 1 kW = 3412,14 BTU)

Така че в стая с площ от 20 квадратни метра, слаба изолация и силна слънчева светлина, се нуждаете от устройство с капацитет на охлаждане 2 kW и 6800 BTU / h.

В допълнение към изолацията и слънчевата светлина, броят на хората и техническото оборудване в стаята също влияят върху избора на правилното изпълнение на климатика. Добавете около 250 вата на човек, както и мощността на всеки уред в стаята. Можете да намерите консумацията на енергия на устройството в инструкциите за експлоатация или на типовата табела на устройството

В резултат на това се нуждаете от по-мощно оборудване в по-големи помещения, за да постигнете ефективно охлаждане. В по-малки помещения, които използвате само периодично, можете да използвате мобилна климатизация с маркуч за източване (без маркуч те вече не съществуват). На фиксирано устройство той е перфектен като климатик в спалнята, но разходите често са по-високи

Сравняване на климатици – останете охладени с правилния климатик


Вентилатори Охладител Мобилни климатици Сплит климатици
Начин на охлаждане Благодарение на въздушния си поток, вентилаторът предлага приятно освежаване през горещите летни дни. Той помага да се регулира температурата на собственото тяло и по този начин създава охлаждащ ефект, въпреки че температурата в помещението не се понижава. Въздушният охладител извлича топъл въздух, изпарява водата и по този начин охлажда въздуха, излизащ от уреда. Това гарантира директно и приятно охлаждане на тялото ни, въпреки че температурата на въздуха в помещението не е намаляла значително. Мобилният климатик осигурява приятно охлаждане на помещението. Топлият летен въздух се всмуква и охлажда от компресор, подобен на хладилник. Полученият топъл въздух се извежда с маркуч за отпадъци. Сплит-климатик използва хладилен агент за намаляване на стайната температура. Вътрешният климатик с разделен климат извлича топъл въздух от стаята, което води до изпаряване на хладилния агент. След това се изхвърля допълнително към външно устройство, където се освобождава в атмосферния въздух. Прехвърляйки топъл въздух, хладилният агент се втечнява отново и се връща обратно към вътрешното тяло. Този цикъл се повтаря, докато се достигне желаната температура на въздуха в помещението.
Тегло Теглото на вентилаторите е (в зависимост от модела) в диапазона от 1-8 кг. Теглото на въздушните охладители е в диапазона от 6-10 кг. Теглото на моноблоците е в диапазона от 10-30 кг. Теглото на външното и вътрешното устройство заедно е около 50 кг, докато теглото на външното устройство е около 40 кг, а на вътрешното - около 10 кг.
Охлаждаща мощност и големина на помещението Без директно намаляване на стайната температура Без директно намаляване на стайната температура Капацитетът на охлаждане на мобилните климатици обикновено е между 2-3 kW. По този начин можете да охладите обема на помещение от 80-120 м³. Следователно мобилният климатик е по-подходящ за по-малки помещения и повече за периодична употреба. Сплит-климатиците обикновено имат по-голям капацитет за охлаждане от мобилните климатици или въздушните охладители. Те са особено подходящи за по-големи помещения. Диапазонът на мощност започва от 2,5 kW и може да стигне до устройства с мощност 12 kW.
Енергийна консумация и енергийна ефективност От всички изброени тук устройства, вентилаторът има най-ниската консумация на енергия.
В сравнение с мобилни климатици и със сплит климатик, въздушният охладител употребява най-малко от разходите за енергия. Консумацията на енергия може да бъде доста по-висока, отколкото при модерна климатизация със сплит климатик. Затова моноблочните устройства са идеални за случайна употреба. Добрите климатици с разделен климат имат по-ниска консумация на електроенергия в сравнение с мобилните. Зависи от класа на енергийна ефективност. Препоръчват се класове от A до A +++.
Генериране на шум Средно по-тихо от другите климатици. Тъй като въздушните охладители работят без компресор, те охлаждат въздуха в помещението много по-тихо в сравнение с другите климатици. Мобилните устройства постигат ниво на шум между 60-65 dB и са най-шумните в сравнение с други климатици. Сплит климатиците обикновено са по-тихи от, например, мобилните климатици. Вътрешното устройство постига ниво на шум до 50 dB. За разлика от това, нивото на шума на външно устройство може да достигне до 60 dB.

Често задавани въпроси

Правилното поставяне ще има значително влияние върху производителността и разходите за охлаждане. Не трябва да поставяте мобилни устройства в близост до стени, нито наблизо да има източници на топлина, като например лампи. Независимо от избрания вариант, електрическият контакт по принцип трябва да бъде близо до мястото на климатика. Ако искате да инсталирате сплит климатик, определено трябва да обмислите тази точка. В противен случай може да се наложи електротехникът да трябва да инсталира нов кабел за допълнителния контакт.

С този вариант можете да свържете няколко вътрешни устройства към външното устройство. В зависимост от версията, можете да свържете до 5 вътрешни устройства, като с този вариант можете да климатизирате няколко стаи или цели етажи.

По-скоро бихме ви обезкуражили да го правите, трябва да оставите тази задача на опитен професионалист. Когато планирате и инсталирате тези сложни устройства, професионалното know-how е от съществено значение, в допълнение, нито една специализирана компания не носи отговорност за грешки и повреди по време на реалния монтаж. Ако по време на неправилна инсталация изтича охлаждащата течност, това може да има сериозни последици за здравето и околната среда.

Да. От 2015 г. е в сила нов регламент с разширени изисквания. Законодателите от 2017 г. нататък продължават да задължават операторите на климатични инсталации да налагат R 410A, че трябва да се извърши тест за теч на всички системи с капацитет на охлаждащата течност от най-малко 2,4 кг. Ако количеството на хладилния агент е над пределните стойности, се прилагат допълнителни задължения за запис и съхранение.

За устройства с капацитет на хладилен агент от около 2,5 до 3 кг се препоръчва обслужване веднъж годишно, а за по-малки устройства често е достатъчен интервал на обслужване от 2 до 3 години. Филтърът се проверява и, ако е необходимо, се подменя. Тези сервизни проверки най-често се извършват от експерти по климатизация, отопление и санитарно оборудване, в сложно оборудване хладилната технология може да бъде проверена и от електротехник.

Възможно е да има различни причини за намаляване на охлаждащата способност. Например ниско ниво на охлаждащата течност или повреден, респ. мръсен филтър.В случай на съмнение трябва да се свържете с професионална компания.

По принцип трябва да обърнете внимание на връзката между околната среда и относителната влажност и температура. Препоръчва се помещението да се охлажда с не повече от 6 градуса в сравнение с външната температура. По-специално има смисъл да се предотвратят настинки и проблеми с кръвообращението, ако има голяма температурна разлика. Ниската влажност изсушава лигавиците, което може да раздразни дихателните пътища. И обратното, ако е твърде висока, има отрицателен ефект върху терморегулацията на хората в стаята. Идеалната влажност е около 50 до 60 процента.

Тестът за климатизация на Stiftung Warentest подчерта, че въздействието върху околната среда зависи от избора на подходящия хладилен агент. Сега законодателите гарантират, че съвременните системи за одобрение отговарят на високите изисквания.

Да. Много компании предлагат специални дезинфекционни спрейове, с които можете да дезинфекцирате оборудването си и така да предотвратите образуването на мухъл и микроби.

Горе