3 години гаранция 14 дни за връщане на продукта

Су вид

Sous vide (в превод от френски: "под вакуум") е метод, който се отнася до процеса на вакуумно запечатване на храна в торбичка и след това готвенето ѝ на много точна температура на водна баня. Готвенето по метода су-вид е просто, модерно и най-вече много ефективно. Тази техника дава резултати, които не могат да бъдат постигнати с друг метод на готвене.

Защо да готвите по метода sous vide?

  • Основното предимство на метода sous vide е, че при него се запазват всички сокове в храната. Това означава, че пържолата ви например ще бъде много по-сочна и вкусна, отколкото ако я приготвите по традиционния начин.
  • Този метод на готвене е и много щадящ, така че деликатните съставки като риба или зеленчуци запазват пълния си вкус.
  • Друго голямо предимство е, че можете лесно да подготвите няколко курса едновременно. Така че, ако искате да приготвите ястие от три ястия, можете лесно да го направите по метода sous vide. Всичко, което трябва да направите, е да поставите различните курсове в различни торбички. След това просто ги сложете на водна баня и ги оставете да се готвят. Не е нужно да се притеснявате за нищо друго и можете да се концентрирате изцяло върху гостите си.

Приготвяне на чудесно ястие по метода sous vide

Готвенето Sous vide използва прецизен контрол на температурата с циркулация, за да постигне резултати, които не могат да бъдат постигнати с никоя друга техника на готвене. Защо това е така? При традиционните методи на готвене нямате контрол върху топлината и температурата. В резултат на това е много трудно и отнема много време винаги да приготвяте перфектното ястие.

Храната губи аромата си, лесно се преварява и има суха, дъвчаща текстура. Благодарение на прецизния контрол на температурата в кухнята, методът sous vide осигурява следните предимства:

  • Последователност - тъй като готвите храната при точно определена температура и време, можете да очаквате много постоянни резултати.
  • Вкус - храната се приготвя в сока. Това гарантира, че храната е вкусна, сочна и крехка.
  • Намаляване на отпадъците - традиционно приготвената храна изсъхва и води до отпадъци. Например една традиционно препечена пържола губи средно до 40% от обема си, докато изсъхва. Прецизно приготвената пържола не губи от обема си.
  • Гъвкавост - Традиционното готвене може да изисква постоянното ви внимание. Прецизното готвене осигурява точната температура на храната и я поддържа. Не е нужно да се притеснявате за препичане.

Как да започнете да готвите по метода sous vide?

Методът sous vide е подходящ както за професионални готвачи, така и за домашни готвачи. С този метод на готвене можете лесно да приготвяте вкусни ястия, без да се напрягате и да се трудите. Нуждаете се само от прахосмукачка, която изсмуква въздуха, и от няколко торбички. След това можете да поставите храната в торбички, да я вакуумирате и да я поставите на водна баня. След известно време ястието ще бъде готово и ще можете да му се насладите със семейството или приятелите си. Така че, ако искате да опитате нещо ново в кухнята, методът на су-видео определено е подходящ за вас.

Вакуумното запечатване на храните също е чудесен начин да удължите срока им на годност и да предотвратите развалянето им.

Когато готвите по метода на су-вид, можете да приготвите няколко ястия едновременно, без да се притеснявате за нищо. Така че, ако искате да опитате нещо ново в кухнята, методът на су-вид определено е подходящ за вас.

Какво оборудване ми е необходимо за готвене по метода sous vide?

Всъщност това е много лесно и достъпно. Днес всеки може да започне да готви по метода sous vide. Ще ви трябват няколко неща, за да започнете:

  • Готварска печка Sous vide
  • Вакуумни торбички
  • Машина за вакуумиране
  • Съд за вода Sous vide

Тук ще намерите цялото необходимо оборудване за готвене по метода sous vide.

Горе